Tillverkning av vin på enkelt sätt i hemmet

Vin framställs från saften från pressade vindruvor, och i enlighet med EU:s definition får vin endast kallas vin om det framställs av just vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det massa speciella skilda processer av vinframställning.

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ungefär 5000 fKr och har upptäckts i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och sedan även till Italien och södra Frankrike. Till slut skulle samtliga de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som såklart också spridits till resterande världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan ske i våra hem. Det är emellertid inte alltid hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin då människor tenderar att testa diverse olika bär, frukter och juicer. Det ger också möjlighet att lära sig nya och annorlunda recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att intensifiera alkoholhalten. För vinframställning hemma köper man en vinsats som är ett alldeles briljant alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir mestadels bra resultat och det enda man behöver utföra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att nå målet med sin vinframställning är att vara ordentlig med renlighet. Vinmäsken är nämligen sensibel för föroreningar av varierande slag. Det kan handla om att somliga oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Därför är både hygien och ren utrustning enormt viktigt.

Aktivt kol är en enormt bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det funkar till att rena både vatten och alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då vanlig filtrering inte kan separera vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör beakta att varje vinsats man framställer tenderar att få sin egen karaktär oavsett ifall man följer samma recept. Variationer brukar nästan jämt uppkomma, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på varierande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan tro. Ett tips är att prova skilda jäster till samma vinsats, och på så vis upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av skilda varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade sortiment. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning skall vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser oerhört rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt. Eftersom jästen innehåller mindre socker resulterar det därutöver i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är därför att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.

Be the first to comment

Leave a Reply