Spännande att brygga eget vin

Under längre tid har människor uppskattat vin och dess framställning Det finns antika seder av tillverkning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har därutöver blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera anser att det är ett utmärkt tillfälle att personligen ha möjlighet att utforska skilda vinsmaker. Den som aldrig förr bryggt vin från grunden kan med fördel använda sig av en komplett vinsats. Ifall samtliga instruktioner följs noga så kommer även nybörjaren lyckas och få ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav experimentera fram nya recept under processens gång. I enlighet med EU:s definitioner så tillåts vin i klassisk bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, bara kallas vin ifall vinmusten innehåller pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock ej leva upp till de kraven, och det med fördel. Det ger potential att testa att tillverka vin på flertal olika bär samt frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att inspektera så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man inte råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan ombilda vinets smakkaraktär påtagligt. En annan enormt betydande del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är rent.

För att vara på den säkra sidan ska man förädla sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets kapacitet att rena beror på kvalitativa aspekter såsom kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur.

Sila vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen bör förekomma i rumstemperatur. Aktivt kol finns att inhandla genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och skapa vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen ej bör vara för små. Ett vattenlås bör vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det tenderar att blidas skum under jäsningen de första dagarna och om hinken inte är tillräckligt stor kommer mäsk ta sig ut via vattenlåset.

När förjäsningen är färdig ska vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska förekomma. Jäshinken ska nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är också en oerhört betydande del av redskapen som används vid bryggning. Den används åt att mäta upp sockerhalten i musten. Även ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml tenderar att vara tillräckligt.

Stundvis är det faktiskt inte enbart sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar därför utslaget olika.

Ta alltid regelbundna prover med hjälp av oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en väsentlig funktion under bryggningens gång. Ett förslag är att dosera tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk därefter ner oechslemätaren för att läsa av värdet.

Anteckna samtliga värden noga i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så vis undviker man att bli förundrad över vinsmaken i slutändan. Men man bör självfallet inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet då och då och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i ungefär 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ännu en gång.

Be the first to comment

Leave a Reply