Rekommenderade råvaror att använda till vinbryggning hemma

Många har funnit hur fantastiskt det är att kombinera skilda fruktrecept vid vinbryggning. Man kan experimentera i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns också prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som gillar att vara ute på skogspromenad bör spana de otaliga sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte prova att brygga vin med blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska prova att brygga på rosenblad från välluktande rosor eller på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.

Det finns inte jämt tid att brygga när vissa råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida hantering. En del råvaror bör rentav helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.

Men när det inte alltid är säsong för frukt och bär kan man införskaffa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte ovanligt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på bara några hekto.

Det är dessutom ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att inhandla. Varudeklarationen ska noggrant läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns en del safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar bevista musterier kan ha i åtanke att äppelmust är utmärkt att brygga vin på.

Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara relativt dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.

Be the first to comment

Leave a Reply