Redskap för hemmabryggning med hög kvalitet

Det är nu för tiden ingalunda svårt att framställa sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara omfattande. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning med ett jäsrör.

Den som använder sig av en fulländad vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med hjälp av ovan nämnda redskap. Det finns självfallet mängder av övriga hjälpmedel och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp många tips.

Kjeld betonar också hur betydelsefullt det är med hygien. Allting som kommer i kontakt med vin och frukt ska vara rent. All utrustning måste vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allting sådant kan skada jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet negativt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är därutöver två medel som är absolut ofarliga att använda.

För att erhålla bäst effekt ska rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noga sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går dessutom att tillämpa soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det innebär större svårigheter att skölja av. Tänk också på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noggrant) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går utmärkt. Tänk bara på att vara omsorgsfull med att inspektera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som består av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak till vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det givetvis en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare alternativt ett pommesfrittesjärn fungerar utmärkt till päron. På så sätt tar det ingalunda lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan använda skärredskap i form av elmaskiner samt handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer eftersom det är verktyg som delar frukten alldeles för mycket.

Be the first to comment

Leave a Reply