Prova med vinframställningen hemma

Att allt fler människor brygger sitt eget vin hemma märks inte minst på alla tillgängliga produkter för vinframställning. Det är en fängslande procedur som genererar möjlighet att experimentera och ta fram skilda sorter.

Det allra första steget är att planera processen, och att köpa ett lämpligt kärl. Reflektera dessutom över vilken typ av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noga eftersom det ökar chansen till att erhålla ett gott resultat. Reflektera över vilka bär, frukter eller juice du vill begagna dig av. Det är givetvis något som hör samman med vilken variant av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att göra vin på vindruvor, men det går att göra vin på flera olika bär och frukter.

Ifall man plockar bär för att tillämpa till vinbryggningen så är det angeläget att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär ska ej användas åt bryggningen, och kvistar ska rensas bort. Risken med att bibehålla kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en ökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha sedan i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men för 10 liter vin behövs 4,5 kg bär samt 8 liter vatten.

I kommande del av processen krävs ett instrument som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären eller frukterna som används åt framställningen. Vanligtvis brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten ska vara. Typiskt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var ordentlig med att blanda.

Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Olika jästar hanteras olika och på förpackningarna anges vanligtvis hur man måste göra. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är därför att en del lämpar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.

När vin framställs sker skilda processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ytterligare ett kärl och en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man via silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man krama ur den sista saften ur bären.

Mät med hjälp av ochelemätaren återigen för att kontrollera sockerhalten och ifall mer socker behöver tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är klar ska man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla samt skaka om. Vinsvavlan hjälper till att konservera vinet. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.

Be the first to comment

Leave a Reply