Hemmaframställning av vin – att tänka på

Att brygga eget vin är en gemytlig sysselsättning som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas på diverse bär och frukter och dessutom genom skiftande jästekniker och övriga faktorer.

En otvetydig fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därutöver generellt billigare. Det i sin tur innebär andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är massor som får gastronomisk eufori över att få nyttja vin i maten för att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken typ av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flertal annorlunda vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar nog på många.

Det är centralt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp alltsammans som ska användas och konrollera att all utrustning är ren och fungerande. Det är aldrig kul att märka att det fattas någonting när man väl ska komma igång. För att utföra arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att göra ett arbetsschema.

Dessutom medföljer oftast bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket noggrant. Att vara bra rustad kan nämligen bespara flera förargelser och fel.

Under bryggandets gång tillsätts olika mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller inte följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att vara medveten om hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett motsvarande utomordentligt resultat – eller tvärtom, undvika fördärvade smaker.

Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara särskilt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självfallet en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och därutöver oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt komplicerat att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångsläge av en färdig vinsats. Det skänker en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit lite mer rutinerad kan man börja prova att brygga vin på till exempel egenplockade bär alternativt frukter.

Be the first to comment

Leave a Reply