Brygg ditt eget vin hemma

Att brygga sitt eget vin hemma har blivit betydligt enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser samt utrustning. Det är dock angeläget att utförligt planera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.

Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det typiskt att brygga på diverse bär och frukter.

Om man använder sig av exempelvis bär så ska de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är betydelsefullt att kärlet är noga rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut bort dåliga bär samt rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därtill vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas ganska mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast fel densitet på provet när det är kolsyra. Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man dock få bort en stor mängd av kolsyran. Tänk också på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är färdig ska musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var noga med att inte få med något annat än bara vätska ner i jäskärlet. Pressa ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet ska jäsa i omkring 2-4 veckor beroende på vilken typ av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.

Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare lite vinsvavla efter en månad och avvakta därefter en månad till innan upptappning av vinet.

Var grundlig med att skölja ur hinkar och kärl utförligt efter bruk. Det ultimata är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det utmärkt att ha ett fat att placera skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett oerhört sortiment som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig i synnerhet på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara simpelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder dessutom mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer dessutom aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som flertal hemmabryggare använder sig av.

Be the first to comment

Leave a Reply