Mousserande vin på hemmagjort sätt

Den som väljer att framställa eget mousserande vin genom klassisk “Methode “Champenoise” kan uppleva det som en väldigt invecklad procedur.

Men det finns en alternativ metod som ger fantastiska resultat med ett minimum av möda.

Även mousserande vin kan produceras från en mängd annorlunda material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att använda en god kvalitet samtliga druvor produkt för att tillverka champagne.

Innan vi startar vill jag nämna att det finns ett snabbare sätt som också framställer ett godare vin. Köp en vinsats från hobbyvinsatser – klicka här ifrån hembryggning.se, prisad.se eller annan webshop.

Du kommer att behöva en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan inhandlas ganska billigt online.

Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1,070 samt 1,080 och ej mer.

Dessutom behöver du ett grundligt hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att blanda ihop med kronkorkar samt buteljeringshattar), eftersom de ska fungera som en preliminär tryckhållare.

Du behöver även en kapsyltång samt några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne flera faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att tillverka vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att flytta vinet till en öppen hink.

Vinet bör helst vara en aning grumligt, om inte lägga till en aning jästsediment som kommer från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en primitiv sockerlag innehållandes 25 gram rörsocker per liter vin.

För att tillverka denna sirap, värm en mix av en andel vatten och två andelar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.

4) Rör om sockerlag, varsamt ändock grundligt, i vinet.

5)

Nästa steg är buteljering med hjälp av hävert, flytta vinet direkt till champagneflaskor använd endast flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att klara av att handskas med det tryck som byggs upp.

6) Ställ flaskorna stående på en sval plats i 3 månader. Vinet bör vara klart nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ytterligare en månad eller till dess det blir kristallklart.

Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Det kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en känslig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut om du inte gör det på korrekt vis.

Såvida du inte är en mästare på denna skicklighet kan detta möjligtvis vara ett gott råd:

Snabbhet är det mest betydelsefulla i denna operation om du önskar behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en innehållslös mottagare på en vinkling framför flaskan som du också vinklar och avlägsna locket på flaskan.

Det tar lång praktik att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns något som kallas ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har ej skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som underlag till detta, alla tillbehör för detta hittar du smidigt på nätet.

Be the first to comment

Leave a Reply