Prova att göra mousserande vin

Att tillverka sitt eget mousserande vin kan vara en mycket komplicerad process om man väljer att göra det igenom den traditionella “Methode Champenoise”.

Cider vinsats finns på http://allt-fraktfritt.com/hembryggning-20.

Men det är en val metod som skänker fantastiska resultat med ett minimum av möda.

Också mousserande vin kan göras från en mängd olika material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna.

Det är bäst att använda en god kvalitet samtliga druvor alster för att göra champagne.

Du kommer att tarva en hydrometer innan du börjar tillverka din ”champagne”.

Dessa kan köpas rätt så billigt på nätet.

Det är angeläget att utgångspunkten visar mellan 1, 070 samt 1, 080 och ej högre.

Dessutom behöver du ett basal hembryggningspaket för de initial bryggningsstegen.

Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar samt buteljeringshattar), eftersom de skall fungera som en preliminär tryckhållare.

Du behöver också en kapsyltång samt några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne flera faser).

1) Starta med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vit vin upp till slutet utav jäsningen.

2) Så snart jäsningen innehar upphört, begagnad hävert för att deplacera vinet till en flexibel hink.

Vinet ska vara lite grumligt, om inte lägga till en del jästsediment från botten utav jäsningskärlet.

3) Tillverkar en lätt sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.

För att göra denna sirap, värm en mixning av en del vatten och ett par delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.

4) Rör om sockerlag, mjukt men grundligt, i vinet.

5) Nästa steg är buteljering med hävert, flytta vinet omedelbart till champagneflaskor begagnad bara flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att kunna hantera det tryck som byggs upp.

6) Ställ flaskorna upprätt på en kylig plats i 3 månader.

Vinet skall vara klart idag med viss sediment på botten, om ej låt stå i fler en månad alternativt tills det är kristallklart.

Efter denna period låt dem stå i kyl vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Detta kommer att assist hålla dra ned jästen när man häller upp.

När flaskorna skall öppnas är en emotionell operation där det flesta utav innehållet kan spruta ut om du inte gör det på korrekt fason.

Såframt du inte är en mästare på denna handlag kan detta kanske vara ett bra tips:

Hastighet är det väsentliga i denna operation om man vill bibehålla det flesta av din mousserande vin.

Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som man också vinklar samt ta bort locket på flaskan.

Det tar lång exercis att alstra att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det idag är något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har ej skrivit något om den vanliga vintillverkningen som krävs som bas till detta, samtliga komplement för detta hittar man lätt online.

Be the first to comment

Leave a Reply