Dextros används effektivt till bryggning I hemmet

Dextros brukar tjäna som en betydelsefull ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det bästa är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.

öljäsning

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks pågå en ständig debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del menar att det endast är dextros som gäller om man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara ingående med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med rätt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt balans genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav lite olika synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att detta är struntprat.

En del anser att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass minimal att det faktiskt inte spelar någon roll.

Något man måste komma ihåg är att ölet kan erhålla en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man minsann har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.

Hålla sig noga till receptet eller köra en egen mix

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Om det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och ersätta med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som inte gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod likaså kommer att påverka resultatet. Om du följer ett recept och därpå får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan få samma goda öl igen. Du bör helst undfly att blanda på känsla.